25 Temmuz 2015 Cumartesi

DEAŞ HANGİ TERÖR ÖRGÜTÜ ?

deaş, işid

Son bir ayda deaş ismin duymaya başladık, meydana Cumhurbaşkanının ve başkanın söylemlerin de duyduk ne olduğunu öğrenelim.

Deaş açılımı; ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham
Deaş aslında işid isminin değiştirilmesinin sebebi ise işidin İslam ve müslümanları çağrıştırdığı için bu isim konulmuştur.
İşid tabi kendine deaş demiyor işid yada İd (islam devleti) demeye devam ediyor.
Deaş diyen ilk kişi Fransa Dışişleri Bakanı  Laurent Fabius başlatmıştır.
İşid değil deaş densin diye tüm dünyaya söylemiştir.İlginç olan şey bu fikri Şuan müslüman değil hiristiyan bir kişinin demesi müslüman liderleri işid ismini benimsemesi gerçekten ilginç bir olay.

tayip erdoğan

Fabius, 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, işid için, "Bunlar bir devlet değil, bir terörist gruptur. Ben, İslam Devleti terimini kullanmamayı tavsiye ediyorum, çünkü bu terim İslam, İslamiyet ve Müslüman terimlerine çağrışım yapıyor. Bu grup sadece, Arapların söylediği gibi DAESH, ya da benim bundan sonra kullanacağım gibi, DAESH katilleri" demişti.

İşide son bir aydır cephe alınca Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu deaş demeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın örgüte DEAŞ demekteki amacı; "terör örgütünden veya terör devletinden bahsederken İslam sözcüğünün kısaltılmış halini bile ağzına almamak"... Erdoğan, bu amacını şu sözlerle izah etti: 

‘İslami terör örgütü olarak göstermek isteyenler var. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez. Dikkat edin IŞİD’i de kullanmıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür.’

0 yorum:

Yorum Gönder