17 Temmuz 2015 Cuma

PYD'YE İSRAİL YARDIMI

kürtler

İsrail’in Kuzey Irak’taki Kürtlerle (PKK dahil) yakın temas içinde olduğu herkesin malumu. İsrail gözünü şimdi de Kuzey Suriye’deki Kürtler’e çevirdi. JÖNTÜRK’ün edindiği bilgilere göre İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, özellikle istihbarat birimlerine “Kuzey Suriye’deki Kürtler de desteklenecek” emri verdi. Bu emrin duyulmasının ardından da, Kandil dağının “farelerinden” Murat Karayılan, “Türkiye, Suriye’ye girerse biz de karşılık veririz. İç savaş çıkar” diye kükredi.

Evet İsrail’in büyük stratejik planı içerisinde Kuzey Irak’taki Kürtler, önemli yer tutuyor. Nitekim, İsrail yönetimi “Çevre İttifakı” adı verilen plan çerçevesinde Kuzey Iraklı Kürt aşiret liderlerinden Molla Mustafa Barzani ile çok yakın ilişkiler kurdu ve bu ilişkileri sürekli geliştirdi. Mustafa Barzani’nin ölümünden sonra aynı sıcak ilişkiler oğul Mesut Barzani ile de sürdürüldü. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, geçen yıl Kuzey Irak’ta bağımsız bir Kürt devletine sıcak baktığını açıkladı.

kürtler


Kürtler İsrail için hayati önemde

İsrail’in Kuzey Irak’ta yakın ilişkide bulunduğu Kürt gruplar arasında terör örgütü PKK da var. PKK’nın Kandil’deki lider kadrosundan Murat Karayılan’ın 2009 yılında İsrail ile ilişki kurulabileceği yönündeki açıklaması üzerine İsrail istihbaratı bölgede sıkı bir çalışma başlattı. Erdoğan’ın Türkiye-İsrail arasında estirdiği sert rüzgarları da arkasına alan Netanyahu yönetimi, PKK’ye eğitim ve silah desteği vermeye başladı.

Barış Süreci, İsrail’in bu konuda daha fazla etkin olmasını engelledi, ancak hem süreçteki tıkanma hem de Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler, Netanyahu’nun ekmeğine yeniden yağ sürdü.

JÖNTÜRK’ün Tel Aviv’deki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Netanyahu, şimdi de Kuzey Suriye PKK’nın bir tür şubesi niteliğindeki PYD’ye destek verilmesi için düğmeye bastı.

Tam da Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde hem olası bir Kürt yapılanmasının hem de terör örgütü IŞİD’in ilerlemesinin önünü kesmek için askeri müdahale planları yaptığı sırada…

Evet, Suriye’de müthiş bir satranç oynanıyor; bırakın 20-25 hamle sonrasını bir hamle sonrasını görmeyenin kaybedeceği bir satranç.

…Ve de Karayılan’ın “Karar almaları öyle kolay değil. Bölgesel ve uluslararası konjonktürel durum da var, dengeler konusu da. Türk devleti öyle her dilediğini yapamaz. Bu Türkiye’yi daha ciddi durumlarla karşı karşıya getirir. Açıkça söyleyeyim: Eğer onlar Rojava’ya müdahale ederlerse biz de onlara müdahale ederiz; o zaman Türkiye’nin tümü bir savaş sahasına dönüşür.” şeklindeki çıkışına bu açıdan bakmakta fayda var.

0 yorum:

Yorum Gönder